8 mei 2021

Plannen Oost-west as.

Plannen Oost-west as.

Er is al veel discussie over de grote plannen die de gemeente Huizen heeft om het gebied vanaf het busstation tot aan de gemeentegrens met Blaricum (Aristoteleslaan) grondig aan te pakken.

 

De achtergrond bij deze plannen ligt in eerste instantie bij de overeenkomst die de gemeente Huizen met de provincie heeft gesloten voor het HOV.

(Hoogwaardig Openbaar vervoer). Van vrije busbaan (2014) naar meerijden over de Huizermaatweg, Regentesse, Aristoteleslaan. (2018)

HOV gaat niet alleen over snelheid. Het gaat ook om reiscomfort, goede aansluiting op ander OV, (denk aan treinen) fietsenstallingen bij haltes, toegankelijkheid (gelijke in- en uitstap) reisinformatie in de bus, enz.

Huizen heeft, helaas, geen treinverbinding, geen lightrail of andere snelle verbindingen met omliggende grote gemeenten. Daarom heeft Huizen belang bij een goede, snelle verbinding per bus. Veel mensen zijn tevreden met de lijn 320, snelle verbinding tussen Hilversum-Huizen-Amsterdam.

Belangrijk is daarom om te weten dat lijn 320, de rode joker, de eerste aanzet is van het HOV. De bus rijdt al wel de route maar voldoet nog lang niet aan alle eisen die aan het HOV gesteld zijn.

In 2018 is met de provincie overeengekomen dat de bus vast zou gaan rijden volgens de meerijdvariant en dat de nodige aanpassingen er nog op zouden volgen.

 

Bij het aantreden van een nieuw college (2018) werden een aantal problemen en uitdagingen waar de gemeente mee aan de slag moest op een rij gezet:

Verkeersveiligheid- Uit onderzoek is gebleken dat langs de Huizermaatweg, de Regentesse, Oostermeent diverse rotondes en oversteekplaatsen door inwoners als zeer onveilig werden ervaren.

Eikenprocessierups- Een jaarlijks terugkerend probleem dat juist vanwege de grote hoeveelheid dicht op elkaar (takken van bomen haken in elkaar) staande eiken bijna onoplosbaar werd.

Woningnood- Ook in Huizen is een groot tekort aan woningen. Er zijn inmiddels 2000 actief woningzoekenden op de wachtlijst. In 2019 heeft de raad daarom een aantal plekken in Huizen aangewezen als potentiële bouwlocaties.

Oostermeent-Het winkelcentrum is dringend aan een meer opvallende plaats in ons winkelaanbod toe.

Tenslotte-Aanpassingen ten behoeve van het HOV.

De overeenkomst met de provincie is niet vrijblijvend. Het college wordt geacht om te beginnen met het traject voor de 320 in de gemeente Huizen door te voeren. Door nu zoveel mogelijk van de bestaande problemen in één keer aan te pakken langs het traject kan de gemeente voorkomen om snippertjes beleid uit te moeten voeren waarbij telkens de ene aanpassing de andere in de weg zit. Dat voorkomt ook een hele hoop overlast voor bewoners.

 

Die keus van het college: niet kiezen voor snippertjes maar voor een zo ruim mogelijke aanpak van meerdere problemen levert dus uiteindelijk het plan Oost-West as op. Door de brede aanpak zijn er ook vanuit de provincie mogelijkheden om via subsidie een behoorlijk deel van de kosten op te vangen.

  • Uit dit plan, (www.huizen.nl/oost-westas)
  • De route vanaf het busstation tot aan Blaricum wordt veiliger voor fietsers en voetgangers en geschikt voor hoogwaardig openbaar vervoer. De aanpassingen creëren tijdswinst voor de bus, waardoor de frequentie van de dienstregeling omhoog kan. Buspassagiers hoeven geen dienstregeling in de gaten te houden en hebben een gegarandeerde overstap (spoorboekloos reizen).

 

  • Het groen wordt toekomstbestendig gemaakt, zodat bomen elkaar niet meer verdringen en elkaar het zonlicht ontnemen, waarbij de eikenprocessierups minder kansen krijgt, de biodiversiteit wordt vergroot en er in warme periodes meer verkoeling ontstaat. Daarvoor is het nodig om bomen te kappen, maar ook nieuwe bomen te planten. Zo ontstaat er een gevarieerder en toch eenduidiger groenbeeld; een herkenbaar groen tracé in Huizen met diversiteit in bomen en beplanting. In de groenvisie is dit uitgewerkt.

 

  • Uit parkeeronderzoek is gebleken dat er rond winkelcentrum Oostermeent ruim voldoende parkeergelegenheid is. Dat blijft zo. Wel wordt de verkeerssituatie daar overzichtelijker en veiliger gemaakt. Ook wordt het winkelcentrum betere bereikbaar voor fietsers en wandelaars.

 

  • Het plan geeft een impuls aan de woningbouwopgave volgens de lokale en regionale woonvisie. De locaties daarvoor zijn Zuiderzee/Huizermaatweg en winkelcentrum Oostermeent. Dus meer ( betaalbare) woningen, ook voor starters, jonge gezinnen en een betere doorstroming. Deze locaties zijn in 2019 als een van de kansrijke locaties voor woningbouw vastgesteld door de gemeenteraad.

Natuurlijk is niet iedereen blij als er in zijn/haar woonomgeving grote veranderingen plaatsvinden. Uiteraard levert dat discussie op over nut en noodzaak. Aan de gemeente Huizen en aan de raad de mooie taak om inwoners goed te informeren en uit te leggen welke keus om welke reden gemaakt wordt.

Wij, PvdA-Huizen gaan die uitdaging alvast graag aan.