HAASTIGE SPOED IS ZELDEN GOED

12 juni 2020

De afgelopen maanden stonden in het teken van allerlei maatregelen, bedoeld om de uitbraak van Corona/Covid-19 te beteugelen.

Die maatregelen werden vastgelegd in noodverordeningen.
Op die noodverordeningen was en is veel kritiek. De maatregelen zijn niet altijd duidelijk en er zijn vraagtekens bij de gevolgen van de opgelegde boetes.
Noodverordeningen zijn bedoeld om snel te kunnen ingrijpen bij acute en kortdurende situaties. Denk bijvoorbeeld aan rellen, maar ook het ontruimen van woningen na een brand waarbij asbest is vrijgekomen

Omdat zo’n verordening direct moet kunnen ingaan hebben volksvertegenwoordigers, zoals de gemeenteraad, vooraf geen inspraak.
Noodverordeningen maken inbreuk op de grondrechten van burgers, terwijl de democratische controle heel beperkt is. Dit maakt dat de noodverordening geen oplossing is voor de langere termijn.

Het kabinet heeft nu de volgende oplossing bedacht: de Spoedwet, ook inmiddels bekend onder de naam Coronawet.
Een Spoedwet is het zeker. De bedoeling is dat deze wet al op 1 juli van kracht wordt. De nieuwe wet zou moeten gelden voor één jaar maar kan verlengd worden.
Het concept van deze nieuwe wet maakt duidelijk dat het slechts één bezwaar tegen de noodverordening opheft, n.l. die van de korte termijn. De overige bezwaren worden er niet door opgelost, in tegendeel.

De maatregelen zoals we die inmiddels kennen; een veilige afstand houden tot anderen en verbod om in groepen samen te zijn blijven gehandhaafd en worden uitgebreid met andere verregaande maatregelen zoals het ingrijpen als er te veel mensen in je woning aanwezig zijn.
Daarbij komen er fikse boetes op overtredingen en ook gevangenisstraf is mogelijk.

Wij, PvdA-Huizen, maken ons grote zorgen. Om de inhoud van de wet, maar ook om de haast waarmee deze wet doorgezet wordt.
Het gaat namelijk over een wet waarin staat of je je familie wel mag zien, over het gebruik van onze persoonlijke informatie, over straffen en ministers die naar eigen goeddunken besluiten kunnen nemen.
Dit kan en moet anders. De regering mag de grondwet niet buiten spel zetten in haar haast om een wet te maken. Een wet die voor velen onbegrijpelijk is, zeker sinds de regering zelf heeft besloten om op vliegen geen enkele beperking te leggen.
Wij tekenen daarom vol overtuiging de petitie tegen deze spoedwet en hopen dat er velen zullen volgen. Teken ook voor een duidelijk NEE tegen deze SPOEDWET.

Link: petitie spoedwet.
Voor meer informatie is er deze column van Jacqueline Kalk, directeur van het Centrum Lokaal Bestuur PvdA.