5 november 2023

Algemene beschouwingen september circulaire 2023

Voorzitter en luisteraars:
de noden in de wereld zijn hoog momenteel. Er woeden oorlogen op diverse continenten en het ene verhaal is nog gruwelijker dan het andere. Ook is er veel maatschappelijke onrust zichtbaar in klimaatdemonstraties, stakingen en soms felle protesten tegen de overheid. Wij voelen ons vaak machteloos omdat we maar weinig kunnen doen om de problemen te verhelpen en het leed te verzachten. Helaas. 
Waar we wel wat kunnen doen, is in onze eigen gemeente en we zullen hiervoor diverse voorstellen doen en moties van andere partijen mee indienen of steunen, zodat we de wereld weer een heel klein beetje beter kunnen maken, in ieder geval in Huizen.
De cijfers voor de begroting 2024 zijn weer keurig op orde en de begroting wordt steeds leesbaarder. Complimenten hiervoor! Ook voor de vernieuwde paragraaf Verbonden Partijen, die op deze wijze echt een beter beeld geeft.
En de cijfers zijn niet alleen op orde, maar laten ook weer zien dat Huizen een riante positie heeft met alle reserves, buffers, risico-paragrafen, bestemmingsreserves. In alle mogelijke scenario’s is voorzien en je zou verwachten dat we nu wel eens wat gaan uitgeven aan extra investeringen in de samenleving, buiten de meest noodzakelijke zaken zoals rioleringen, wegen, verduurzaming en groenonderhoud.

 

Denk bij bij investeringen in de samenleving aan basisvoorzieningen zoals de gezondheidszorg, de scholen, wijkcentra en de bibliotheek, maar ook aan cultuur, een actief grondbeleid en volkshuisvesting; Maar zoals we zien (op het scherm), waakt onze wethouder financiën als een ware Cerberus over ons geld en gaat er geen euro extra uit!
Er is al jaren geen geld voor nieuw beleid en veel zaken worden alsmaar uitgesteld. De PvdA zou andere keuzes maken.
Ons college kiest gelukkig nog niet voor bezuinigingen, die wat ons betreft ook echt niet aan de orde zijn, vooral gezien onze financiële positie. 
Veel landelijke partijprogramma’s beloven dat de gemeenten meer geld gaan krijgen, laten we daar op vertrouwen. De PvdaGL combinatie heeft in haar programma staan dat de korting op het gemeentefonds wordt teruggedraaid en dat de opschalingskorting wordt afgeschaft. Ook willen zij dat er altijd voldoende middelen zijn voor het uitvoeren van landelijke wetgeving, het zg medebewind. Als mensen in deze raad dan zo bang zijn voor het ravijnjaar, zijn ze natuurlijk altijd welkom om op onze partij te stemmen;).

 

Geen bezuinigingen, maar wel wil dit college van VVD, Leefbaar Huizen, CDA en D66, dat altijd zo prat gaat op de lage woonlasten, tot onze grote verbazing, nu de rioolbelasting voor de inwoners verhogen met 6,75% en dat terwijl we ruime reserves hebben. Wij vinden dat een vreemde keuze, in deze financieel zware tijden met hoge inflatie, dure boodschappen, benzine en energie? Wij vinden dat niet uit te leggen aan onze inwoners en zullen dan ook tegen dit voorstel stemmen.
Dat er grote noden zijn in de samenleving, mag duidelijk zijn. Niet voor niets spreken veel partijen landelijk over de bestaanszekerheid en lezen we over toenemende schulden en armoede. We hoeven dat hier niet verder uit te leggen, hoop ik..

Voorzitter,

Wij komen daarom met een motie om de toenemende armoede te bestrijden : het blijkt namelijk dat er veel onnodige armoede is vanwege het ondergebruik van bestaande regelingen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling van deze regelingen: zo horen we dat het Kind-arrangement niet of onvoldoende bekend is op scholen en bij ouders en dat chronisch zieken vaak niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden binnen de bijzondere bijstand. Ook blijken veel mensen met een laag inkomen niet te weten dat zij aanvullende bijstand kunnen aanvragen. Dat gaat onder meer over jongeren met een Wajong uitkering, van hen heeft 68% recht op een aanvullende uitkering zonder dat ze daar gebruik van maken. Deze mensen zijn meestal niet in beeld bij de gemeente omdat ze het zelf proberen te redden. Dat is mooi, maar niet verstandig en kan leiden tot onnodige armoede, stress en schulden.
De motie heeft als opdracht om een fysieke folder te maken die op zoveel mogelijk plekken wordt verspreid ook  huis-aan-huis. Dan weten we zeker dat we de doelgroep bereiken en het vergroot ook het besef bij andere inwoners, die hun mede-inwoners kunnen wijzen op de bestaande regelingen. Een mooi voorbeeld met eenvoudig taalgebruik is deze folder van de gemeente Krimpen aan de IJssel, die we wellicht als voorbeeld kunnen gebruiken. Een ouderwetse folder blijkt goed te werken. Wij hebben zelf als partij jarenlang zo’n volder gemaakt en die vond altijd gretig aftrek. Ook hebben de kinderactiviteiten afgelopen zomer veel meer deelnemers gehad, mede doordat ouders een folder hadden die ze rustig thuis konden bekijken en konden delen met anderen. Natuurlijk moet er ook via de andere kanalen meer aandacht besteed worden aan het bestaan van deze regelingen .
Wij dienen deze motie samen in met GL, CU,  CDA en D66.
WONEN
Dan woningbouw,  ….alles lijkt stil te liggen, volgens “Waar staat je gemeente” zijn er sinds het eerste kwartaal van 2022 geen bouwvergunningen meer afgegeven! Ook op de locaties in eigendom van de gemeente: we vragen het nog maar een keer: waarom wordt er niet gebouwd op de Trompstraat, de Kalmoes, de J v Galenstraat . En waarom is weer uitstel van de bouw op het Silverdome-terrein, waardoor er al 2 jaar geen oplevering is van de 53 beloofde appartementen?
Hoe is dat mogelijk terwijl  alle partijen hier aanwezig willen bouwen. Toch?! Ik hoor graag of dat écht zo is, of vinden partijen dat het wel oké is, dat ruim 70% van onze jonge mensen buiten Huizen moet gaan wonen. Op die manier vergrijzen we nog veel sneller en dat is echt niet wenselijk.
Welke projecten gaat het college het eerst aanpakken en hoe snel gaat dat die hoogst noodzakelijke betaalbare woningen opleveren ? 
>Wij horen daar graag een concreet antwoord op.
Onlangs lazen wij over een nieuw fenomeen, pre-mantelzorg woningen, met een aparte woonunit in de tuin bij familie. Ouderen bv, die tijdig kiezen voor een plekje in de nabijheid van hun kinderen.  Is zoiets ook al mogelijk in Huizen en zo niet, 
>kan de wethouder ons dan toezeggen dat deze variant wordt meegenomen bij andere te onderzoeken opties zoals kavel-en of woningspitsing. Tenslotte helpen alle kleine beetjes.


JONGEREN

Vooral voor jongeren zijn onze sociale grondrechten zoals kwalitatief goed onderwijs, een fijne en prettige leefomgeving of een eigen woning al lang geen vanzelfsprekendheden meer.  Wij hebben gesproken met een aantal jongeren en met schoolleiders en horen daar veel zorgen, een grote mentale druk en somberheid over de toekomst. Dat baart ons grote zorgen.

Een belangrijke plaats in het leven van jongeren heeft het onderwijs. Onderwijs is de sleutel tot de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Scholen kunnen een belangrijke rol spelen in het wegnemen van zaken die leerlingen daarbij belemmeren, zoals armoede. Vrijwel alle scholen hebben te maken met armoedeproblematiek onder leerlingen, zeker in deze tijd van inflatie. Hoewel scholen armoede niet (alleen) kunnen oplossen, kunnen zij er wel aan bijdragen dat elke leerling wordt gezien, kan meedoen en toekomstkansen krijgt in een veilige en stimulerende leeromgeving.te geven. Daarom willen wij aandacht vragen voor het volgende:

Er worden binnenkort warme maaltijden verstrekt aan de kinderen op de Kamperfoelieschool, een school met veel kinderen van gevluchte mensen, waar veel armoede thuis heerst en waar kinderen vaak niet goed te eten krijgen. Het schoolbestuur neemt nu de kosten op zich om 4 maaltijden per week te kunnen geven, want de landelijke subsidie hiervoor is maar toereikend voor 2 dagen. Wij zijn van mening dat voldoende voedsel  een eerste voorwaarde is om tot leren te komen en  wij vinden dit eigenlijk onder de zorgplicht van de gemeente vallen. En omdat er  bij de septembercirculaire veel extra geld komt -87.000 euro om precies te zijn – voor vroegsignalering en bijzondere bijstand en willen wij het college vragen om een deel van dat bedrag hiervoor te bestemmen natuurlijk in overleg met de school.

PvdA Huizen.

PvdA-Huizen AB 2023